Hulp bij het vinden van een pup

  Hulp bij het vinden van een pup 

Als u,net als ons,ook enthousiast bent geworden over de EdStU en u wilt een keer kennismaken met het ras dan is dat (bijna) altijd mogelijk. U mag ons hiervoor zeker benaderen en inmiddels zijn er meerdere mensen in Nederland die een EdStU hebben en die(misschien) best wel bereid zijn om iemand te ontvangen.

De meest logische stap is het zoeken van een fokker. Op dit moment zijn er, op ons na, nog geen fokkers in Nederland. De meeste fokkers zitten toch in Frankrijk. De meest actuele informatie is te krijgen via de franse vereniging www.epagneuldesaintusuge.org, de website is wel in het Frans. 

Daarnaast is het ook verstandig om zelf op het web te zoeken naar fokkers.De meeste fokkers hebben tegenwoordig vaak toch wel een website. Enige waarschuwing : Frankrijk is in vele opzichten een ander land dan Nederland. Vooral de manier van communiceren gaat niet altijd even snel. Het kan soms weken duren voordat een mail beantwoord wordt en ook zijn de fokkers niet gebonden aan de vereniging. Het kan dus zijn dat als u zelf een fokker vindt, dit sneller gaat dan via de vereniging.

Belangrijk om te weten!

Helaas zijn de eerste gevallen van een EdStU met HD in Nederland geconstateerd. HD komt natuurlijk bij vele hondenrassen voor maar voor elk individuele geval is het één te veel. Daarom wordt er in Nederland door rasverenigingen streng op toegezien dat er geen honden voor de fok gebruikt worden waar HD in voorkomt omdat HD met name veroorzaakt wordt door erfelijk materiaal.In frankrijk worden de meeste EdStU's puur gefokt op jachteigenschappen. Ook de franse vereniging is op de hoogte van deze manier van fokken waarbij eigenlijk alleen gekeken wordt naar jachteigenschappen en niet naar kans op HD.Toch krijgt men ook in Frankrijk tegenwoordig steeds meer het besef dat het belangrijk is de honden te testen op HD en we zien ook dat steeds meer franse fokkers een HD beoordeling laten doen. Het is dus zeer belangrijk om vooraf te weten welke HD beoordeling de vader en moederhond hebben voordat een pup wordt aangeschaft. Echter dit kan een afzonderlijk geval van HD niet uitsluiten omdat HD ook afhankelijk is van omgevingsfactoren zoals voeding, beweging etc.

Mensen(zoal wij) die in Nederland willen gaan fokken met de EdStU doen er goed aan om het ras zo zuiver mogelijk te houden en te zorgen dat er in Nederland een zo gezond mogelijke bloedlijn komt. Vandaar dat wij Esprit haar heupen hebben laten fotograferen en daaruit is gebleken dat ze HD-vrij is. Mede ook om deze reden hebben wij besloten om een database te maken van alle EdStU's in Nederland.